Wekujemy buraczki na zimę

Składniki:

  • Słoiki WECK #900
  • 500g buraków
  • 3 duże słodkie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Buraki szorujemy i układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 40 minut. Następnie studzimy i obieramy. Przepuszczamy buraki oraz obrane jabłka przez maszynkę z końcówką do tarcia na wiórki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do słoików WECK #900, ugniatamy.

Zamknij słoiki przestrzegając zasad udanej konserwacji w słoikach WECK. Pasteryzuj przez 40 minut w temperaturze 75°C.

Buraków pieczonych nie musimy dosładzać ponieważ po upieczeniu stają się słodkawe. Mają zupełnie inny smak niż buraki gotowane i nie tracą witamin!

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.