Wekujemy buraczki na zimę

Składniki:

  • Słoiki WECK #900
  • 500g buraków
  • 3 duże słodkie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Buraki szorujemy i układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 40 minut. Następnie studzimy i obieramy. Przepuszczamy buraki oraz obrane jabłka przez maszynkę z końcówką do tarcia na wiórki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do słoików WECK #900, ugniatamy.

Zamknij słoiki przestrzegając zasad udanej konserwacji w słoikach WECK. Pasteryzuj przez 40 minut w temperaturze 75°C.

Buraków pieczonych nie musimy dosładzać ponieważ po upieczeniu stają się słodkawe. Mają zupełnie inny smak niż buraki gotowane i nie tracą witamin!

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.