Wekujemy konfiturę figową

Składniki:

  • Słoiki WECK #746
  • 10 świeżych fig
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Figi kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i gotujemy razem z miodem, balsamico i sokiem z cytryny tak długo aż figi całkowicie się rozpadną. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody.  Rozgotowane figi miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do słoiczków WECK.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.