Kremowy vege pasztet

Składniki:

  • Słoiki WECK #741
  • 200g białej fasoli z puszki
  • 50g czerwonej suchej soczewicy
  • 200ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina świeżo zmielonego kuminu
  • odrobina czerwonej ostrej papryki do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w plasterki marchew i dalej podsmażać, podlać bulionem warzywnym, dodać suchą czerwoną soczewicę i gotować około 15 minut. Całą zawartość garnka przełożyć do blendera kielichowego, dodać odsączoną fasolę, jajka oraz przyprawy, zmiksować na gładką masę, doprawić na koniec solą oraz pieprzem według własnych kubków smakowych, przemieszać i przełożyć do czystych, suchych słoiczków WECK #741.

Słoików nie zamykamy przed pieczeniem aby nie stopić kauczukowych uszczelek!

Pasztet zapiekamy około godziny w temperaturze 170°C, po upieczeniu zamykamy słoiki przy pomocy uszczelki i spinek. Jeśli chcemy przechować pasztet przez kilka tygodni należy zamknięte słoiki poddać pasteryzacji w temperaturze 75°C przez 15 minut.

Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.