Wekujemy dżem agrestowy

Składniki:

  • Słoiki WECK #900
  • 1kg czerwonego agrestu
  • 1/4 kg cukru
  • 100ml soku z jabłek

Usuń z agrestu ogonki, umyj i osusz owoce. Następnie przełóż je do garnka, dodaj sok z jabłek i na malutkim ogniu gotuj przez pół godziny aż owoce zaczną pękać. Kiedy się tak stanie, dosyp cukier i smaż przez godzinę. Przełóż dżem do słoików.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.