Marynowana cukinia z chili

Składniki:

  • Słoiki WECK #744
  • 3 cukinie
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • chili (opcjonalnie)

Cukinie pokrój na cienkie plastry, najlepiej wzdłuż, następnie oprósz solą i odczekaj 10 minut. Osusz plastry w ręczniku papierowym i przełóż do słoików, dodaj po łyżce oliwy z oliwek i odstaw.
Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gorącą zalewę przelej do słoików, rozdziel po równo ziela angielskiego oraz chili i zamknij słoiki.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.