Domowy przecier pomidorowy

Składniki:

  • Butelki WECK #766
  • 3 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 50g oleju
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystko  włożyć do jednego garnka o grubym dnie i gotować przez co najmniej dwie  godziny na małym ogniu. Pomidory powinny się dobrze wysmażyć i zredukować. Po tym czasie jeszcze gorące pomidory przetrzeć przez sito i tak przygotowany przecier przelać do słoików.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.