Wekowanie żurawiny do mięs

Składniki:

  • Słoiki WECK #902
  • 550g świeżej żurawiny
  • 50g wody
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100g cukru

Żurawinę nakłuj, zalej  wodą i odstaw na noc.

Następnego dnia odcedź owoce na sicie, dodaj 50g wody, przykryj garnek i duś pod przykryciem ok 15 minut. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu już bez przykrycia, aż żurawina zacznie gęstnieć. Gorącą żurawinę nakładaj do słoików WECK.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 25 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Żurawina jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.