Figi w korzennym aromacie

Składniki:

  • Słoiki WECK #762
  • 10 dużych świeżych fig
  • 800g czerwonego półsłodkiego wina
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru
  • łyżka całych goździków
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu

Wino, cukier, przyprawy korzenne, sok oraz skórkę z pomarańczy gotuj na małym ogniu aż objętość płynu się zredukuje do konsystencji syropu, następnie przełóż do syropu pokrojone na cząstki figi i gotuj jeszcze 10 minut tak by figi zachowały swój kształt i się nie rozpadły.

Przecedź syrop przez sito by pozbyć się goździków, włóż do słoiczków weck  i zalej je syropem winnym.

Pyszne do herbaty a także do sałatek. Smacznego.

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.