Syrop arbuzowy

Składniki:

  • Słoiki WECK #766
  • 8kg arbuza
  • 2 kg cukru
  • 3 duże cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny

Arbuza przecisnąć przez wyciskarkę, przelać do garnka o szerokim dnie i dodać cukier oraz sok z wyciśniętych cytryn. Gotować przez około 2 godziny aż syrop się lekko zredukuje, dodać startą skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę.

Następnie przecedzić syrop przez sito pozbywając się startej skórki i przelać do butelek WECK #766.  Zawekować przestrzegając dobrych praktyk wekowania i pasteryzować przez około 10 minut w temperaturze 75°C. Syrop będzie idealnym dodatkiem do lemoniady w upalne dni.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.