Syrop arbuzowy

Składniki:

  • Słoiki WECK #766
  • 8kg arbuza
  • 2 kg cukru
  • 3 duże cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny

Arbuza przecisnąć przez wyciskarkę, przelać do garnka o szerokim dnie i dodać cukier oraz sok z wyciśniętych cytryn. Gotować przez około 2 godziny aż syrop się lekko zredukuje, dodać startą skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę.

Następnie przecedzić syrop przez sito pozbywając się startej skórki i przelać do butelek WECK #766.  Zawekować przestrzegając dobrych praktyk wekowania i pasteryzować przez około 10 minut w temperaturze 75°C. Syrop będzie idealnym dodatkiem do lemoniady w upalne dni.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.