Konfitura z dyni i rokitnika

Składniki na 12 słoiczków 35 ml - WECK #756.

  • 100g dyni hokaido
  • 60g cukru
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Pół szklanki owocu rokitnika
  • 1/2 łyżeczki pektyny

Cukier wsypać do suchego garnka i karmelizować na bursztynowy kolor. Dynię obrać, niedbale pokroić i wrzucić do karmelu, dodać sok z pomarańczy oraz rokitnik.

Gotujemy aż dynia prawie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pektynę, mieszamy i ponownie zagotowujemy.  Przekładamy do mini słoiczków WECK #756, zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze 75°C przez 5 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.