Konfitura z dyni i rokitnika

Składniki na 12 słoiczków 35 ml - WECK #756.

  • 100g dyni hokaido
  • 60g cukru
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Pół szklanki owocu rokitnika
  • 1/2 łyżeczki pektyny

Cukier wsypać do suchego garnka i karmelizować na bursztynowy kolor. Dynię obrać, niedbale pokroić i wrzucić do karmelu, dodać sok z pomarańczy oraz rokitnik.

Gotujemy aż dynia prawie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pektynę, mieszamy i ponownie zagotowujemy.  Przekładamy do mini słoiczków WECK #756, zamykamy i pasteryzujemy w temperaturze 75°C przez 5 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.