Kofitura z rabarbaru z kardamonem

Składniki:

  • Słoiki WECK #762
  • 300g świeżego rabarbaru
  • 150g miodu
  • 2 suszone torebki czarnego kardamonu
  • 1 suszoną torebkę zielonego kardamonu
  • pół  limonki
  • sok z jednej świeżej limonki

Rabarbar umyj, wysusz w ręczniku papierowym i pokrój na plastry. Miód przełóż do garnka i na wolnym ogniu doprowadź do karmelizacji, uważaj by nie przypalić! Dodaj rozgnieciony kardamon i połowę limonki, chwilę duś na wolnym ogniu by uwolnić aromaty, następnie dodaj część pokrojonego rabarbaru i duś tak długo aż rabarbar się rozpadnie.

Dodaj pozostały rabarbar i smaż przez 3 minuty by dodana część rabarbaru pozostała dość jędrna. Dodaj sok z limonki, doprowadź do wrzenia i przełóż do wyparzonych słoiczków WECK.  Zamknij i pasteryzuj przez 10 minut w temperaturze 75°C.

Używaj do owsianki, jogurtów, deserów chia a także do serników!

Smacznego :-)

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.