Kofitura z rabarbaru z kardamonem

Składniki:

  • Słoiki WECK #762
  • 300g świeżego rabarbaru
  • 150g miodu
  • 2 suszone torebki czarnego kardamonu
  • 1 suszoną torebkę zielonego kardamonu
  • pół  limonki
  • sok z jednej świeżej limonki

Rabarbar umyj, wysusz w ręczniku papierowym i pokrój na plastry. Miód przełóż do garnka i na wolnym ogniu doprowadź do karmelizacji, uważaj by nie przypalić! Dodaj rozgnieciony kardamon i połowę limonki, chwilę duś na wolnym ogniu by uwolnić aromaty, następnie dodaj część pokrojonego rabarbaru i duś tak długo aż rabarbar się rozpadnie.

Dodaj pozostały rabarbar i smaż przez 3 minuty by dodana część rabarbaru pozostała dość jędrna. Dodaj sok z limonki, doprowadź do wrzenia i przełóż do wyparzonych słoiczków WECK.  Zamknij i pasteryzuj przez 10 minut w temperaturze 75°C.

Używaj do owsianki, jogurtów, deserów chia a także do serników!

Smacznego :-)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.