Galaretka z pigwy

Składniki:

  • Słoiki WECK #901
  • 1kg owocu pigwy
  • 1l wody
  • 1kg cukru

Owoców nie trzeba obierać, wystarczy przekroić na pół nie wybierając pestek, zalać wodą i gotować aż pigwa zacznie się rozpadać. Do czystego garnka przecedzić przez sito wodę w której gotowała się pigwa (nie wyrzucać ugotowanego owocu). Do wody dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 3 godz do czasu aż płyn się zredukuje. Przelewamy gorący syrop do słoiczków i zamykamy jeszcze gorące. Pozostawiamy do ostygnięcia, wówczas syrop stężeje.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.