Korzenno waniliowe gruszki

Składniki:

  • Słoje WECK #739
  • 1,5kg twardych gruszek
  • 600g wody
  • 200g cukru
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 2 laski wanilii
  • sok z jednej cytryny

Przygotować korzenno waniliowy syrop. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, nasionka wydrążone z wanilii oraz pozostałą wanilię, cynamon i sok z cytryny. Wszystko gotować aż powstanie delikatny syrop. Woda odrobinę powinna się zredukować a nasz syrop powinien mieć konsystencję syropu do herbaty. Gruszki delikatnie obrać obieraczką do warzyw, następnie przełożyć do słoja i zalać gorącym syropem korzenno waniliowym.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 20 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.