Korzenny kompot z czereśni

Składniki:

  • Słoiki WECK #748
  • 500g czereśni
  • 500ml wody
  • 150g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

Nasiona kardamonu rozetrzeć w moździerzu. Owoce umyć, osuszyć, wydrylować  i przełożyć do czystego naczynia. Kardamon wymieszać ze skórką pomarańczową  i zasypać osuszone czereśnie. Pozostawić na całą noc by puściły sok.

Następnego dnia gotować  wodę z cukrem, anyżem oraz cynamonem do czasu aż płyn odrobinę się zredukuje, dodać sok z pomarańczy, przełożyć czereśnie z naczynia i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.