Korzenny kompot z czereśni

Składniki:

  • Słoiki WECK #748
  • 500g czereśni
  • 500ml wody
  • 150g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

Nasiona kardamonu rozetrzeć w moździerzu. Owoce umyć, osuszyć, wydrylować  i przełożyć do czystego naczynia. Kardamon wymieszać ze skórką pomarańczową  i zasypać osuszone czereśnie. Pozostawić na całą noc by puściły sok.

Następnego dnia gotować  wodę z cukrem, anyżem oraz cynamonem do czasu aż płyn odrobinę się zredukuje, dodać sok z pomarańczy, przełożyć czereśnie z naczynia i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.