Marynowane pomidorki

Składniki:

  • Słoiki WECK #758
  • 600g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 100g octu
  • 800g wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu

Pomidorki sparzyć gorącą wodą, następnie przełożyć je do naczynia z kostkami lodu by zahartować, w ten sposób unikniemy zmiany koloru. Resztę składników łączymy w jednym garnku i zagotowujemy, tak powstałą marynatę odstawiamy do przestygnięcia.

Pomidorki przekładamy w słoiki WECK #758, dodajemy część ugotowanego w marynacie tymianku, czosnku oraz czarnego pieprzu. Zalewamy całość zimną marynatą tak by zakrywała pomidorki i szczelnie zamykamy.

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 10 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.