Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • Słoiki WECK #762
  • 1kg czarnej porzeczki
  • 300g cukru trzcinowego
  • 200g wytrawnego czerwonego wina
  • otarta skórka z cytryny

Porzeczkę opłukać, przełożyć do rondla, dodać cukier i skórkę z cytryny, gotować kilka minut i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia  gotować około 10 minut,  dolać wino i smażyć do odpowiedniego zgęstnienia dżemu  od czasu do czasu ściągając szumowiny z powierzchni.

Przełóż dżem do słoików i zamknij. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.