Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • Słoiki WECK #762
  • 1kg czarnej porzeczki
  • 300g cukru trzcinowego
  • 200g wytrawnego czerwonego wina
  • otarta skórka z cytryny

Porzeczkę opłukać, przełożyć do rondla, dodać cukier i skórkę z cytryny, gotować kilka minut i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia  gotować około 10 minut,  dolać wino i smażyć do odpowiedniego zgęstnienia dżemu  od czasu do czasu ściągając szumowiny z powierzchni.

Przełóż dżem do słoików i zamknij. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.