Konfitura ze śliwek z białym pieprzem

Składniki:

  • Słoiki WECK #976
  • 4kg śliwek
  • 400g cukru trzcinowego
  • Płaska łyżeczka białego, drobno zmielonego pieprzu
  • 10-12 goździków

Wywar z goździków: Goździki wrzuć do 0,25 l wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Odcedź.

Śliwki opłucz i przekrój na pół, wyjmij pestki, włóż do rondla i dosyp cukier. Gotuj przez 1,5 - 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania, dolej wywar z goździków. Zblenduj śliwki na gładko. Dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj.

Przełóż konfiturę do słoików WECK - pamiętaj o dobrych zasadach wekowania (np.: zachowaj 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika)

Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem!

Jeśli Twoje kubki smakowe nie poczują pieprzu lub odwrotnie - konfitura będzie zbyt paląca - kolejnym razem możesz  zmodyfikować ilość dodawanej przyprawy. Pamiętaj, że goździki mają wlaściwości odkażające.

Polecamy na żytnim chlebie do porannej cafe latte. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.