Ogórki kiszone z chili

Składniki:

  • Słoiki WECK #974
  • ogórki gruntowe, tyle ile mieści się do słoika
  • 1-2 ostre papryczki
  • kawałek chrzanu
  • liść dębu
  • liść maliny
  • liść laurowy
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • woda
  • sól w ilości 1 pełna łyżka na litr wody


Wodę zagotuj i rozpuść w niej sól, przestudź. Ogórki umyj dokładnie, a następnie osusz. W słoju WECK umieść ogórki, chili, liście i przyprawy. Zalej osłoną wodą, tak by nic nie wystawało ponad jej lustro.

I. Możesz zamknąć słoiki WECK dwiema spinkami - ogórki w trakcie fermentacji będą buzować ale spinki pozwolą na ujście nadmiaru gazów z wnętrza słoika.

II. Gdy proces fermentacji się uspokoi a zajmie to około 2 do 3 tygodni, można spiąć wieczko, uszczelkę i słoik jeszcze jedną, dodatkową spinką WECK i odstawić w chłodne miejsce.

Pamiętajcie o Dobrych Praktykach Wekowania

Zdjęcie: J.R. Berdak ©2018 Weck Polska. Kopiowanie Zabronione

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej Przeglądarce.