Zasady udanej konserwacji żywności w słoikach WECK.

Pamiętaj, komplet to: SŁOIK + 2 SPINKI + 1 USZCZELKA

1. Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana.

2. Czystość jest podstawowym warunkiem dobrej konserwacji. Dlatego przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem lub w piekarniku. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.

3. Słoiki napełniaj:
– do wysokości 1 cm od górnej krawędzi słoika – gorącymi produktami o konsystencji purée,
– do wysokości 2 cm od górnej krawędzi słoika – produktami, które pęcznieją,
– do wysokości 2 cm od górnej krawędzi słoika – płyny (soki, przeciery).

4. Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.

5. Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.

6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko.

7. Polecamy pasteryzację „na mokro” czyli w naczyniu z wodą o odpowiedniej temperaturze. Jeśli pasteryzujesz „na sucho” w piekarniku – pamiętaj – uszczelka topi się w temperaturze 130°C

8. Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania!

9. Słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.

10. Możesz zapiekać ciasta lub inne dania przygotowane w słoiczkach WECK w piekarniku w temperaturze do 200°C. Pamiętaj aby rozgrzewać słoiczki równocześnie z piekarnikiem. Jeśli włożysz do rozgrzanego piekarnika zimne słoiczki – szkło może pęknąć.

Znajdź chwilę i poczytaj o metodach konserwacji żywności w słoikach WECK.

Projekt graficzny: www.cudownie.com.pl
© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone / WECK.COM.PL / Kopiowanie zabronione
Witryna Weck.com.pl używa plików cookies do zapewnienia Ci maksymalnego komfortu przeglądania. Kontynuując przeglądanie naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki i zablokować te pliki.